...czasochłonną kolację. Bohaterami dzisiejszego postu będą opisane wcześniej zdobycze targowe: szpinak i boczniaki.
zdjęcia produktowe by Martyn |
Wypatrzyłam przepis na tartę z boczniakami i szpinakiem. Mąki razowej nie miałam, więc użyłam zwykłej pszennej. Zanim wymieszałam wszystkie składniki na ciasto zrobiłam rozczyn z odrobiną mleka, jak przy racuchach. Po 15 minutach dodałam resztę, oprócz wody. Wodę dolewałam w trakcie wyrabiania, tyle ile uważałam za słuszne. Ciasto nie powinno kleić się do rąk a po wyrobieniu (ok. 4 minuty) być jednolite i w dotyku przypominać plastelinę. Odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut. Resztę zrobiłam jak w przepisie poza tym, że zamiast ricotty dałam łyżkę białego sera i śmietanę "na oko". Ciasto wyrosło całkiem ładnie i było smaczne, ale wolę jednak standardowy spód do tarty.
Całość wyszła apetyczna i bardzo syta. Ważnym składnikiem jest tu gałka muszkatołowa, która podkreśla smak szpinaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz